Ne nerviraj se.

 Nemoj da se nerviras sto vise nemas nego sto imas. I sam Bog zna da ti i tako ne bi bila srecna.
Nemoj da se nerviras sto si dala cijelu sebe za baku i majku. Znam, zrtvovala si se mnogo da bi one bile mirne kad si ti tu. Mozda te baka sad gleda sa neba i sigurno je ponosna sto si joj
 bas ti bila unuka.
 Nemoj se nervirati sto ti je majka bolesna, ne povisuj ton, ne vici na nju, imaj strpljenja. I ona je trpila sve tvoje djecije ispade, nervozu i plakanje kad nisi dobila bas onu cokoladicu koju si htjela kad ste bili u prodavnici. Sjecas se da nije imala para, i da ti je rekla da ce ti drugi put kupiti. Nije te slagala.
Nemoj tako grubo sa njom, ona sada treba svu tvoju ljubav i podrsku. Ne znas ti kako je njoj u tim godinama i koliko ju jako i dugo boli. Ne znas sta se odvija u njezinoj glavi. Ne cujes njezine misli i ne znas. Nije joj lako. Svaka je bolest na svoj nacin okrutna.
I ti si bio/bila bolesna, a majka je bdila cijelu noc nad tvojim krevetom.
Ne nerviraj se sto joj treba tvoja pomoc kada treba da se obuce i obuje, sto joj treba pomoc da izreze meso, ustane, prohoda i zivi.
Ne zaboravi da je ona tebe hranila i oblacila, spremajuci te za zivot onako kako je najbolje znala.
   Ne nerviraj se zbog postupaka svih svojih bliznjih. Svako trazi tvoj savjet i pozornost. Pomozi im da odluce izmedju pametnog i glupog, dobrog i loseg. Trebaju tvoju ljubav i podrsku. I ti si bio bespomocan i obeshrabren, a oni su bili tu.
   Ne nerviraj se sto su ljudi postali tako zli i daleki. Pomozi kome mozes. Doslo je vrijeme da covjek covjeku ne vjeruje, i da svako gleda samo na sebe. Nije to cudno.
Ti budi primjer i pokazi da ima dobrih osoba. Popricaj, saslusaj, pomozi kako god znas i umijes. Vidjeces da ce ti se ta dobrota jednom vratiti, duplo.
  Ne nerviraj se sto su te ismejavali djecaci iz tvoje ulice sto si im rekao/rekla da ne znas voziti bicikl. Ti nikad nisi imao bicikl, jer tata nije imao para da ti ga priusti.
Mozda ne znas da je tata svake noci krisom plakao sto ne moze da ti pruisti sve te stvari koje druga djeca imaju, a ti nemas. Tvoj tata je heroj, pravi istinski heroj, velik covjek sa srcem lava.
Zato ga svako jutro poljubi pre dorucka i posle vecere, reci mu da ga volis i da ti znaci.
Budi uvijek uz njega, ugledaj se na njega.
Provodite vrijeme zajedno. Sad. Jos danas, posle neces imati kad.
U redu je da svojim roditeljima kazes da mrzis cigarete i da se bojis da ces ih izgubiti zbog toga. Reci im da se ne unistavaju alkoholom. Pokusaj da ih nagovoris da se ne truju vise. Jer ih trebas sto duze u svom zivotu, jer nista ne bi imalo smisla bez njih. Reci da ih trebas kao buducu baku i djeda. Izgovori jasno i glasno da ne mozes bez njih.
Trebaju biti tu. Moraju.
Roditelji trebaju slusati svoju djecu, i djeca svoje roditelje.
Oprastajte jedni drugima ako imate sta i ako nemate.
Ne nerviraj se ako ti ovo ne uspije. Budi jak/jaka. Moras to.

Ne nerviraj se na sebe. Ne svadjaj se sa sobom. Ne ratuj sa svojim Ja. Moras znati da ga razumijes i prihvatis. Zagrli ga jako. Mozda mu je to potrebno.












































Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

S vremena na vrijeme.

Ako mene pitate

Sta mi fali?